#1. Breaking News: cu Voica Oltean la un zâmbet

Cât de departe ai merge ca să-ți faci meseria? Ce ai alege să redai din viața unui om?

Breaking News. Filmul. Nu știrea.

Drama Breaking News îl are ca protagonist pe Andi Vasluianu care-l interpretează pe Alex Mazilu, un jurnalist trimis să facă un reportaj în memoriam după moartea tragică a operatorului său. Cu câteva zile înainte de Crăciun, acesta pleacă la mare pentru a reconstitui viața colegului său, prin ochii celor care i-au fost aproape. Fiica acestuia, o adolescentă zbuciumată,este interpretată exemplar de Voica Oltean, tânără de doar 17 ani.

Regizoarea Iulia Rugină dorește în cel de-al treilea film al său scoaterea în evidență a mai multor teme: răspunsul la întrebarea dacă într-adevăr putem cunoaște pe cineva cu adevărat, tendința mass-mediei contemporane de a exagera relațiile dintre oameni, problematica relațiilor dintre părinți și copii, fascinația omului în legătură cu lumile private ale celor din jur.

Voica Oltean a fost premiată la 15 ani cu Mențiunea specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary pentru primul ei rol pe marile ecrane. Interpretarea ei este descrisă ca fiind impresionată de către publicația americană Variety.

Ea este elevă în ultimul an la Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti”, dorindu-și ca mai departe să fie studentă la specializarea Arta actorului la UNATC. Îi plac filmele românești, îndeosebi „Câinii” (r. Bogdan Mirică) și „Lumea e a mea” (r. Nicolae Constantin Tănase).

A pornit de la un vis, ca orice adolescentă care își dorește să devină actriță. A ajuns să nu-și mai dorească să facă altceva. A plecat pe acest drum, primind din ce în ce mai multe oferte, iar acum se simte foarte împlinită să poată simți de la 17 ani care îi va fi meseria pe care o va practica.

Cuvântul „sacrificiu” nu-și are locul în vocabularul ei, căci atunci când iubești ceva cu adevărat nu faci sacrificii, ci depășești câteva greutăți.  În timpul filmărilor, a lipsit și o lună de la școală, fapt pe care nu-l poate numi o greutate, ci mai degrabă o plăcere, însă a rămas și cu nota 4 la purtare. Deși a simțit lipsa întregii familii pe care și-a creat-o în cei 17 ani de viață, a găsit pe platourile de filmare oameni minunați care au compensat, într-o oarecare măsură, lipsa celor apropiați. Crede că cel mai greu lucru este să-l facă pe om să înțeleagă că așa arată viața ei, pentru că sunt puțini cei care înțeleg cum arată viața unui actor.

foto: Adi Marineci

„Nu am nici un lucru rău de spus. Uitați-vă la ea! Admir foarte tare că noi suntem prietene și în viața reală și am fost și înaintea filmărilor.”

Înainte să lucreze și la alte roluri, filmările pentru Breaking News i s-au părut maximum pe care l-ar fi putut face, deoarece a filmat iarna, în frig, la mare, departe de tot ce era important pentru ea.

Cu Iulia s-a înțeles încă de la început, au avut o conexiune și și-a dorit să se apropie de personajul său, de Simona, prin discuțiile cu ea. Apreciază, de asemenea, faptul că deși între ele exista o strânsă relație de prietenie, însă atunci când filmau, exista doar relația actor-regizor, exact așa cum trebuia să fie. Spune despre Iulia că este o profesionistă, foarte bună în ceea ce face și că nu își implică deloc viața personală.

În ceea ce privește asemănarea cu Simona Paraschiv, personajul său, spune că amândouă sunt rebele, vulcanice și mature, deși le este frică să accepte acest lucru. Consideră, așa cum i-a spus și Iulia, că cel mai greu rol e să te joci pe tine.

Discuția, întrebările, răspunsurile și zâmbetele au fost realizate în cadrul avanpremierei „Breaking News” de la Cinema 3D Luna din Caransebeș, cu ajutorul colegilor mei de la radio Logaritm (Colegiul Național „C.D.Loga”).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *